Bespaartips | Clean Energy (2024)

Table of Contents
Clean Energy bespaartips

Bespaartips | Clean Energy (1)

Naar de bespaartips

Bespaartips

In eigen huis energie besparen is gemakkelijker én leuker dan je denkt. Je zet daarmee belangrijke stappen die nodig zijn voor een gezonde wereld en het is daarnaast goed voor jouw portemonnee. Samen gaan wij bewust vooruit en kiezen wij elke dag opnieuw voor een groen en duurzaam Nederland.

Clean Energy bespaartips

Bijna de helft (!) van jouw energierekening bestaat uit verwarmingskosten. Hier valt dus veel winst te behalen. Warm water is goed voor zo’n 13% van de energierekening, alle elektrische apparaten en lampen in huis nemen zo'n 37% voor hun rekening. De vaste kosten voor jouw aansluiting op het gas- en elektriciteitsnet zijn 2% van de energierekening. Tijd om stappen te zetten voor een gezonde wereld en lief te zijn voor jouw portemonnee.

Deel jouw bespaartip

Bespaartips | Clean Energy (2)

2. Mijn Clean Energy

Elk moment inzicht in jouw energieverbruik, dat kan via Mijn Clean Energy! Besparen wordt zo nog gemakkelijker. Je ziet aan de hand van jouw meterstanden precies hoeveel stroom en/of gas je hebt verbruikt. Daarmee kun jebewuster keuzes maken!

Bespaartips | Clean Energy (3)

1. Check het energielabel

Op veel apparaten staat verplicht een energielabel. Belangrijk om te weten is dat bij koelers en vriezers vanaf 1 maart 2021 een nieuwe indeling wordt gehanteerd. De zuinigste koel- en vriesapparaten hebben energielabel A, de minst zuinige G.

Kies bij de aankoop van een koelkast of vriezer altijd voor A. Die is stukken zuiniger dan B en dat scheelt op jaarbasis aanzienlijk in het stroomverbruik.

Kijk niet alleen naar het energielabel, maar ook naar het jaarverbruik in kWh (kilowattuur). Op het energielabel wordt dit duidelijk vermeld.

Bespaartips | Clean Energy (4)

2. Ouder dan 7 jaar? Weg ermee!

Ook al koelen de apparaten nog prima, toch zeggen wij: weg ermee! Dat klinkt misschien gek, maar het is echt beter voor je portemonnee. De koel- en vriestechniek is in de afgelopen jaren zoveel beter geworden, dat het besparen van stroom opweegt tegen de investering die je moet maken om een nieuw apparaat te kopen.

Bespaartips | Clean Energy (6)

1. LED op je lampen

Ledlampen gebruiken 85% minder stroom dan gloeilampen en 75% minder dan halogeenlampen. Wacht niet tot een gloeilamp of halogeenlamp kapot is, maar vervang deze direct. Een ledlamp is duurder, maar gaat ook 15 keer langer mee dan een gloeilamp en gebruikt bovendien veel minder stroom. Je verdient de investering dus snel terug!

Bespaartips | Clean Energy (7)

2. Laat de zon in huis!

Benut daglicht optimaal, dus open met die gordijnen! Doe lampen uit als je een ruimte verlaat (ook al is het maar voor korte tijd) en laat ook de buitenlampen niet onnodig aan. Je zal zien dat je hiermee flink bespaart op jouw energierekening.

Bespaartips | Clean Energy (8)

3. Altijd de zon in jouw tuin

Tuinverlichting op zonne-energie levert je een aanzienlijke besparing op. Deze verlichting schakelt na zonsondergang automatisch aan en brandt vervolgens een paar uur. Zo gebruik je de zon ook wanneer het al donker is.

Maak je gebruik van tuinverlichting met snoer, dan zijn er ook tijd- en schemerschakelaars verkrijgbaar voor buitengebruik. Verlichting gaat automatisch aan en uit, dat scheelt weer stroom!

Bespaartips | Clean Energy (9)

4. Kliekjes eerst af laten koelen

Heb je een hapje over na het eten? Laat deze dan eerst afkoelen voor ze in de koelkast of vriezer te plaatsen. Je koelkast zal harder moeten koelen om weer op temperatuur te komen en dat kost meer stroom.

Bevroren producten uit de vriezer kun je het best in de koelkast ontdooien. Zo helpen ze om je koelkast te koelen en bespaar je weer energie.

Bespaartips | Clean Energy (10)

1. De zon staat altijd aan

De energie die je opwekt met je eigen zonnepanelen verbruik je direct in jouw huishouden. Dit is een directe besparing op jouw energiekosten. Hoe meer je zelf opwekt, hoe minder je kwijt bent aan de energierekening. Zonnepanelen hebben een lange levensduur, het is dus een duurzame investering voor de toekomst. Ook krijgt jouw woning een beter energielabel.

Onze dochterondernemingClean Energy Solutions levert zonnepanelen en zorgt voor de installatie. Op ce-solutions.nl kunt je een vrijblijvend advies en offerte aanvragen. Zo weet je welke investering nodig is en hoe snel deze is terugverdiend.

Bespaartips | Clean Energy (11)

2. Voorjaarsschoonmaak

Voor een optimaal rendement van jouw zonnepanelen is het belangrijk om de opwek in de gaten te houden en de panelen schoon te (laten) maken wanneer deze vies zijn geworden. Vieze zonnepanelen wekken maar liefst 20-25% minder energie op. Door de zonnepanelen te reinigen loop je geen zonne-energie en dus de besparing op jouw energierekening, mis. Laat je goed informeren door de leverancier welke schoonmaakmiddelen worden geadviseerd om schade te voorkomen.

Onze dochterondernemingClean Energy Solutions levert zonnepanelen en zorgt voor de installatie. Op ce-solutions.nl kunt je een vrijblijvend advies en offerte aanvragen. Zo weet je welke investering nodig is en hoe snel deze is terugverdiend.

Bespaartips | Clean Energy (12)

4. Drogen aan de lucht

Een wasdroger slurpt aardig wat stroom op. Een waslijn of wasrek is qua energie een stuk efficiënter. Hang je was in de buitenlucht en je bespaart direct op je stroomverbruik. Vaak blijft je was bovendien ook lekker fris in de buitenlucht.

Als je toch een droger gebruikt is het handig om de was eerst op de hoogste stand te centrifugeren. De hoogste stand is op de meeste wasmachines 1600 toeren.

Bespaartips | Clean Energy (13)

3. Energiezuinige apparaten

Als je een nieuwe wasmachine koopt, kies dan voor een energiezuinig apparaat met een energielabel A. Dat is in de aanschaf misschien duurder, maar dankzij de directe energiebesparing verdient dat zich in snel terug.

Kijk niet alleen naar het energielabel, maar ook naar het jaarverbruik in kWh (kilowattuur).

Bespaartips | Clean Energy (14)

2. Volle trommel

Draai zoveel mogelijk wasjes met een volle trommel. De machine hoeft dan minder vaak te draaien. Meestal kan er meer in de machine dan je denkt: proppen mag!

Bespaartips | Clean Energy (15)

1. Gebruik een spaardouchekop

Uit een spaardouchekop stroomt het water langzamer. Daar merk je niets van: langzaam stromend water voelt namelijk even warm als snel stromend water. Terwijl je soms wel de helft minder water gebruikt.

Twijfel je of jouw huidige douchekop wel of niet water (en dus energie) besparend is. Leg dan de douchekop in een emmer en zet de kraan precies 1 minuut lang vol open. Als er minder dan 7 liter in de emmer zit, heb je al een waterbesparende douchekop.

Bespaartips | Clean Energy (16)

1. Zet de verwarming een graad lager

Iedere graad scheelt maar liefst 6%(!) aan energieverbruik en dat scheelt op jaarbasis aanzienlijk in je portemonnee. Probeer het maar eens. Vaak voel je die ene graad niet eens. Zeker niet als je in beweging bent. Dus zet de verwarming lager en trek als je het een beetje fris hebt, lekkere warme sokken en een trui aan.

Bespaartips | Clean Energy (17)

2. Verwarm alleen de ruimte waar je bent

Kamers verwarmen waar je niet of nauwelijks komt is zonde van de energie. Draai de radiatoren dicht en sluit de (tussen)deuren. Daarmee bespaar je al snel tientallen tot honderden euro’s op jaarbasis. Een kleine moeite, maar wel met een groots effect!

Iedereen vergeet wel eens een deur te sluiten. Laat deuren automatisch sluiten met een deur dranger. Zo voorkom je tocht en vliegt de warmte niet je deur uit.

Bespaartips | Clean Energy (18)

3. Slapen of uit huis? 15 graden

Zet de thermostaat op 15 graden als je gaat slapen of voor langere tijd niet thuis bent. Gemiddeld bespaar je hiermee tientallen euro’s jaar. Bij vloerverwarming zet je de thermostaat op 17 of 18 graden, anders duurt het opwarmen te lang.

Bespaartips | Clean Energy (19)

4. Ook je huis kan in vakantiestand

Niet alleen jij gaat met vakantie, ook jouw huis werkt minder hard als je weg bent. De temperatuur in huis kan je gemakkelijk laten dalen tot wel 10 graden. Op veel (slimme) thermostaten zit namelijk een vakantiestand. Dat scheelt aanzienlijk in je gasverbruik.

Schakel de dag voordat je terugkomt over naar het reguliere programma zodat jouw huis langzaam weer kan opwarmen en vergeet tijdens je vakantie niet je huis te blijven ventileren.

Bespaartips | Clean Energy (20)

5. Gebruik een pompschakelaar bij vloerverwarming

Ouderwetse pompen van de vloerverwarming draaien altijd en dat is niet altijd nodig. Een pompschakelaar regelt helemaal zelf wanneer de pomp aan en uit gaat. Met een temperatuur sensor wordt gedetecteerd of de centrale verwarming aan is en bij een bepaalde temperatuur schakelt de pomp aan.

Het is een relatief kleine investering die zichzelf vaak al binnen een jaar terugverdient (bij een 60 watt pomp is het jaarverbruik 525,6 kWh, afhankelijk van de instellingen kun je het gebruik aanzienlijk terugbrengen).

Bespaartips | Clean Energy (21)

2. Korter douchen

We hebben het al vaker gezegd, korter douchen. Een minuut korter douchen bespaart 5000 liter warm water en daarmee 25 m³ gas op jaarbasis. Dat komt neer op een besparing van € 50 per jaar voor een gemiddeld huishouden.

Gemiddeld douchen Nederlanders 9 minuten. Met een douchetimer of zandloper kun je dit met gemak terugbrengen naar 5 minuten. Tel uit je winst.

Bespaartips | Clean Energy (22)

3. Liever niet in bad

Een bad kost gemiddeld 140 liter water en een douchebeurt maar de helft (bij 9 minuten douchen). En dan is 5 minuten douchen eigenlijk lang genoeg! Douchen is dus beter voor het milieu (je bespaart direct op je gasverbruik) en jouw portemonnee, mits je er niet te lang onder staat.

Bespaartips | Clean Energy (23)

1. Kouder wassen

Wassen op 60 graden kost maar liefst twee keer zoveel stroom als wassen op 40 graden. Door je was te doen op een lagere temperatuur kun je dus flink besparen op je elektriciteitskosten.

Bespaartips | Clean Energy (24)

1. Plug-in op je verbruik

Heb jij een slimme meter? Sluit de Plugwise Smile P1 aan op je slimme meter! Met de Plugwise app krijg je overal realtime én historisch inzicht in je gas- en elektriciteitsverbruik. Het is eenvoudig te installeren en geeft je heldere en overzichtelijke grafieken van je energieverbruik. Zo spoor je sluipverbruik direct op en weet je wanneer je op een dag de meeste energie verbruikt.

Binnenkort ontvangen de leden van het Clean Energy testpanel een gratis Plugwise! Wij zijn benieuwd naar de ervaringen die onze klanten met onze bespaartips hebben. Met het testpanel brengen we ervaringen in beeld en delen we dit in de toekomst via het "Besparen doen we samen" blog.

Bespaartips | Clean Energy (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Saturnina Altenwerth DVM

Last Updated:

Views: 6088

Rating: 4.3 / 5 (44 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Saturnina Altenwerth DVM

Birthday: 1992-08-21

Address: Apt. 237 662 Haag Mills, East Verenaport, MO 57071-5493

Phone: +331850833384

Job: District Real-Estate Architect

Hobby: Skateboarding, Taxidermy, Air sports, Painting, Knife making, Letterboxing, Inline skating

Introduction: My name is Saturnina Altenwerth DVM, I am a witty, perfect, combative, beautiful, determined, fancy, determined person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.